Natuuronderzoek met drones
Door drones op een verantwoorde en doelmatige manier in te zetten kan het een waardevol hulpmiddel zijn in natuuronderzoek. Een drone kan bijvoorbeeld ingezet worden bij vegetatiekartering, inventarisatie van potentieel leefgebied van beschermde fauna of onderzoek naar kroonprojecties.
Drone als verrekijker
Een drone is, net als een verrekijker, een hulpmiddel om data te verzamelen. De met een drone verzamelde gegevens moeten altijd verwerkt worden met GIS-toepassingen. De resultaten uit de GIS-analsye moeten vervolgens ecologisch geïnterpreteerd worden. Binnen ons team is ruime expertise aanwezig op het gebied van Geo-informatie bij ecologisch onderzoek.
Samenwerking met gecertificeerde Drone operators
Voor onderzoek met drones werken we samen met ROC-gecertificeerde drone-operators. Alle dronevluchten vinden plaats onder begeleiding van een van onze ecologisch adviseurs. Zo kunnen we garant staan voor zowel kwaliteit en als natuurbescherming.
Projectgroep Drones voor de Natuur
Wij zijn lid van de projectgroep ‘Drones voor de Natuur’. De projectgroep zet zich in om in 2021 bereikt te hebben dat drones op een doelmatige, professionele en verantwoorde manier gebruikt worden voor het verbeteren van bos- en natuurbeheer en natuurontwikkeling.
Verder lezen? Download dan onze factsheet over ‘Natuuronderzoek met drones’.
Potentieel leefgebied veenbesblauwtje
Een voorbeeld van natuuronderzoek met drones wat we uitgevoerd hebben is dat naar het potentieel leefgebied van het veenbesblauwtje. Hierover is ook onderstaande video gemaakt.