Voortoets en passende beoordeling Natura 2000
Wil je een ruimtelijke ingreep uitvoeren in of nabij een Natura 2000-gebied, dan dien je een voortoets uit te laten voeren. Hiermee wordt beoordeeld of de ingreep verstorende of verslechterende effecten heeft op het gebied. Voor het uitvoeren van een voortoets ben je bij ons aan het juiste adres!
Voortoets
Met de voortoets bepalen wij of de plannen mogelijk negatieve effecten hebben op de doelstellingen van Natura 2000-gebieden. Dit kunnen zowel directe effecten zijn van bijvoorbeeld licht en geluid, als indirecte effecten zoals een verhoogde stikstofdepositie. Als uit de voortoets blijkt dat er zeker geen negatieve effecten worden verwacht, heb je geen vergunning nodig. Is er echter sprake van een mogelijk (significant) negatief effect, dan dien je voor de ingreep een vergunning bij de provincie aan te vragen. Bij de vergunningsaanvraag lever je een rapportage aan die de effecten van je ingreep onderbouwt: een verslechteringstoets of passende beoordeling.
Verslechteringstoets of passende beoordeling
In deze rapportages onderzoeken wij wat de effecten van de ingreep zijn op de instandhoudingsdoelstellingen van de betrokken Natura 2000-gebieden. Als er sprake is van negatieve effecten, dan kun je volstaan met een verslechteringstoets. Is er echter sprake van mogelijk significant negatieve effecten, dan moet je een passende beoordeling laten opstellen. Naast de effectanalyse is ook een ADC-toets onderdeel van een passende beoordeling. Hierin worden de alternatieven afgewogen en het wettelijk belang van de ingreep onderbouwd. Daarnaast stellen we ook maatregelen op die de negatieve effecten compenseren.