10 november 2014
Het flexteam: een half jaar later.
Midden in de verlaten weilanden van Goeree-Overflakkee, in het pikkedonker om half vier ’s nachts, begint mijn batdetector te ruisen en te piepen. Het rode lampje op de voorzijde flikkert alarmerend. Opnemen van geluiden lukt niet meer, terwijl ik een half uurtje geleden nog mooie opnames van de gewone dwergvleermuizen heb gemaakt. Hoe kan dat nou weer? Alle instellingen staan toch goed? De twee gele knopjes op de voorzijde staan naar links, de frequentie staat op 40kHz. Dat zou toch goed moeten zijn?
Na een minuut of tien word ik met de auto opgepikt door mijn flexteamgenoot Chris en ik vertel hem mijn probleem. Binnen drie tellen ziet hij wat ik fout heb gedaan: een wit knopje op de achterkant staat op ‘auto’ in plaats van ‘manual’. Aha, bestaat dat knopje ook? Weer wat geleerd. Dit gaat me geen tweede keer gebeuren.
Ik zal me even voorstellen: ik ben Birgit Jilesen, vierdejaars student Bos- en Natuurbeheer aan Van Hall Larenstein in Velp. Samen met Chris Driessen, Sietse Kleinjan en Robert Pater maak ik deel uit van het flexteam van Regelink Ecologie & Landschap. Dit houdt in dat we naast onze studie een half jaar durende opleiding tot veldmedewerker krijgen, met als specialisatie vleermuizen.

Vleermuisexpert Peter Twisk geeft het flexteam uitleg over de werking van een batdetector.
Alweer meer dan vier maanden geleden vonden de sollicitatiegesprekken plaats. Ik kende weinig vleermuissoorten bij naam, laat staan dat ik ooit van de ‘ingekorven vleermuis’ of ‘tweekleurige vleermuis’ had gehoord. Inmiddels is mijn kennisniveau door de verschillende cursussen en meeloopdagen aardig toegenomen. En niet alleen wat betreft vleermuizen. Twee weken geleden mocht ik mijn eerste offerte opstellen voor het uitvoeren van een ecologische quickscan. Zelf contact opnemen met de opdrachtgever, zelf de (door een medewerker van Regelink nagekeken) offerte opsturen en zelf uiteindelijk te horen krijgen dat de opdracht gegund is. Leuk om voor het eerst zo’n mail te ontvangen en een opdracht ‘binnen te slepen’! Inmiddels heb ik al meerdere offertes opgesteld en het gaat me steeds makkelijker af.
Vooral de afgelopen maand zijn we als flexteam vaak het veld in geweest: midden in de verlaten weilanden van Goeree-Overflakkee om punt-transect tellingen uit te voeren, op de binnenplaats van een op de sloop wachtend verlaten ziekenhuis om baltsende vleermuizen te noteren, fietsend door woonwijken in Purmerend achter gierzwaluwen aan.
Tijdens een cursus baltsgeluiden voor het eerst het baltsgeluid van een ruige dwergvleermuis horen, in het uiterste zuiden van Limburg ineens een afzwenkende vale vleermuis vlak langs je gezicht voelen scheren, voor het eerst een groep rondzwermende grootoorvleermuizen rondom een kerktoren zien. Vaak is het heel leerzaam en mooi, soms ook wel wat griezelig, als je midden in de nacht langs verlaten gebouwen met ingeslagen ramen loopt of een kerkhof moet doorkruisen om op je bestemming te komen.
Aankomende week krijgt het flexteam een cursus met als onderwerp Batsound, een programma om opgenomen geluiden van vleermuizen te bekijken en analyseren. Ik ben benieuwd.
Wordt vervolgd….

Het Larenstein flexteam toen ze in mei 2014 begonnen.