26 mei 2017
Adviesloket Bodem en Natuur zoekt pilotprojecten
Er is steeds meer aandacht voor de bodem als het gaat om het oplossen van ecologische vraagstukken. Natuurontwikkelingsprojecten bereiken niet altijd het gewenste resultaat en bestaande natuurgebieden verslechteren van kwaliteit. Het bodemleven blijkt een bepalende factor.
Samenwerking
Datura Molecular Solutions, Regelink Ecologie & Landschap en Vlechtwerk starten daarom gezamenlijk het Adviesloket Bodem en Natuur. Dit loket werkt vanuit een systeemanalyse. Het analyseert natuurontwikkelings- en natuurbeheersvraagstukken en geeft praktijkadviezen. De oprichting van het adviesloket gaat samen met een aantal innovaties: bodemvoedselwebanalyse en de praktijkimplementatie van de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
Bodemvoedselwebanalyse
Bodemleven is erg belangrijk als het gaat om natuurontwikkeling. Het aanwezige bodemleven bepaalt onder andere de beschikbaarheid van nutriënten en mineralen in de bodem. Tot op heden lag bij dit soort vraagstukken de focus vooral op de chemische samenstelling van de bodem. Om op een gestandaardiseerde manier het complete bodemleven in kaart te brengen, werkt Datura Molecular Solutions aan een bodemvoedselwebanalyse met behulp van DNA.
Toepassen nieuwste wetenschappelijke inzichten
Vooral vanuit het landbouwonderzoek is er de afgelopen jaren veel nieuwe kennis en ervaring opgedaan over bodems. Om deze kennis goed te kunnen toepassen op natuur starten Regelink Ecologie & Landschap en Vlechtwerk aan een intern opleidingstraject van twaalf weken voor ecologische adviseurs. De Centre of Soil Ecology ( NIOO en Wageningen UR) verzorgt de wetenschappelijke kant van het interne opleidingstraject. GroeiBalans Bedrijfsecologie draagt expertise bij vanuit praktijkonderzoek en ervaring.
Mini-symposium
Het adviesloket start feestelijk met een mini-symposium waarin verschillende wetenschappers hun kennis en ervaring delen. Het mini-symposium vindt plaats op 14 september bij het Groene Welle college in Zwolle. Hier kan je kosteloos aan deelnemen. Zie voor meer informatie: Mini-symposium ‘Bodem en natuur’.
Pilotprojecten gezocht
Om de nieuwe bodemvoedselwebanalyse te kunnen valideren en het interne opleidingstraject vorm te geven zijn we op zoek naar pilotprojecten. Natuurbeheerders met vraagstukken rondom natuurontwikkeling en natuurbeheer waarin de bodem waarschijnlijk een cruciale rol speelt, kunnen hun project aanmelden als pilot. Van de natuurbeheerders vragen we een beperkte financiële bijdrage voor de (bodem)analyses. Na afloop van het interne opleidingstraject ontvangen zij een rapport met daarin advies op basis van een uitgebreide analyse over hoe de natuurbeheerder met zijn vraagstuk om kan gaan.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.