13 maart 2014
Broedseizoen dit jaar vroeg begonnen!
Duurde het vorig jaar na de lange koude winter lang voordat de vogels gingen broeden, dit jaar zijn diverse vogelsoorten nu begonnen met de nestbouw en sommige zelfs al met de eileg. Het gaat daarbij vooral om standvogels, dat zijn vogels die in de herfst niet naar het zuiden wegtrekken maar in hun broedgebieden overwinteren. De komende maanden komen trekvogels uit Zuid-Europa en Afrika weer terug. Medio mei zijn alle vogels terug.
Bescherming Flora- en faunawet
De nesten van alle vogelsoorten, of zij nu vroeg of laat broeden, zijn tijdens het broeden beschermd door de Flora- en faunawet. Met broedseizoen wordt bedoeld: de periode vanaf de nestbouw tot het moment dat een nest niet meer wordt gebruikt. Er is geen vaste periode voor het broedseizoen te geven omdat begin en einde mede afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Als globale richtlijn wordt meestal de periode 15 maart tot 15 juli gehanteerd. De nestlocaties van sommige soorten zijn daarnaast jaarrond beschermd. Dit laatste geldt bijvoorbeeld voor de nesten van huismus, gierzwaluw en buizerd.
Werkzaamheden en broedende vogels
Werkzaamheden tijdens het broedseizoen kunnen leiden tot verstoring van broedende vogels en hun nesten. Zo kunnen vogels hun nest verlaten door geluid of visuele verstoring of kan het legsel verloren gaan. Voor een initiatiefnemer is het daarom belangrijk om in de planning rekening te houden met het broedseizoen. Wanneer werkzaamheden binnen het broedseizoen plaatsvinden is het inschakelen van een deskundig ecoloog aan te bevelen. De betreffende ecoloog inspecteert het werkgebied voor aanvang van de werkzaamheden op de aanwezigheid van broedgevallen. Vervolgens kan hij of zij een werkprotocol opstellen met maatregelen waarmee verstoring van broedvogels en nesten kan worden voorkomen. Op deze wijze voorkomt u dat de Flora- en faunawet wordt overtreden.