24 november 2021

De klus is weer geklaard, mede dankzij ons flexteam

Ons werk is niet gelijk over het jaar verdeeld: in de zomer piekt het veldseizoen, in de winter schrijven we rapporten en bereiden we het komende jaar voor. Vooral in de zomer moeten we alle zeilen bijzetten om op het juiste moment goede veldwerkers paraat te hebben. Hoe zorgen we voor voldoende professionele man- en vrouwkracht? Het antwoord: ons flexteam. Ook dit veldseizoen stond het paraat. Flexer Elle vertelt.

Ons flexteam bestaat (vaak) uit startende ecologen die onder begeleiding flexibel kunnen worden ingezet. Deze ecologen kunnen veel vlieguren maken en proeven van alle kanten van het ecologenvak. Ondertussen zorgen wij intern voor hun opleiding. Zo weten we dat het werk goed wordt gedaan. En: regelmatig houden we er goede collega’s aan over.

Niet alleen veldwerk, ook denkwerk

Zoals Elle van Dijk, die dit jaar voor het eerst in ons flexteam meedraaide en enthousiast is over de constructie. “Als je aangeeft wat je graag zou willen doen, dan kun je bijna altijd mee op pad.” En dat doet ze dus, om zoveel mogelijk te leren: van marteronderzoek met cameravallen, tot inventarisaties voor het agrarisch natuurbeheer. “Wat ik vooral fijn vind is dat we als flexers ook worden betrokken bij de rapportages. We doen dus niet alleen veldwerk maar kunnen ook op niveau meedenken. Daar leer je veel van: je leert hoe je waarnemingen moet interpreteren, het plaatje wordt compleet.”

Van dierentuin naar Nederlandse natuur

Elle studeerde diermanagement en werkte een tijd op de afdeling educatie van Beekse Bergen. Door bushcraft ging ze anders kijken naar de Nederlandse natuur en besloot ze een jaaropleiding Diersporen te volgen. Ze ging zich in haar vrije tijd steeds meer verdiepen in de Nederlandse ecologie en besloot: ik wil in mijn werk meer aan de Nederlandse natuur gaan bijdragen. Via Aeres Agree kon ze in het flexteam van Regelink aan de slag.

Nieuwe kennis

“Het is heel fijn om te worden uitgedaagd, maar in het begin vond ik het ook wel pittig. Veel inhoudelijke kennis was nieuw.” Inmiddels kan Elle steeds zelfstandiger aan het werk, dankzij de workshopdagen met het flexteam. Alles komt daarin voorbij, van vleermuisgeluiden analyseren tot de ins & outs van de Wet natuurbescherming. Elle: “We kunnen ook zelf aangegeven wat we graag willen behandelen. Nu gaan we bijvoorbeeld aan de slag met het interpreteren van gegevens in Qgis.”

Voor de natuur dicht bij huis

Door corona waren veel (flex)teamdagen online. Zodra het kan hopen we elkaar weer vaker fysiek te ontmoeten. Dat is belangrijk voor alle vaste collega’s, maar zeker ook voor de flexers. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het is fijn dat je even kunt sparren als je ergens mee zit”, besluit Elle tevreden over haar collega-flexers. Overigens, ook het ecologenwerk valt in de smaak. “Ik kan nu iets doen voor de natuur dicht bij huis. En het is leuk als mensen een praatje komen maken als je aan het werk bent. Zoals die bewoner die kwam kijken en toen zijn kinderen ging roepen. ‘Goed luisteren, deze mevrouw gaat wat vertellen over vleermuizen!’ Super toch?”

Foto: Elle in actie. Ze doet monitoring (LE6) voor een BREEAM-gecertificeerd gebouw.

Solliciteer!

Wil jij ook als veldmedewerker aan de slag? Bekijk onze vacature en solliciteer!

Landelijk
Algemene contactgegevens
Vestiging: Landelijk Mail ons Bel ons Het team
Annemarie van Leeuwen
Annemarie van Leeuwen
Vestiging: Friesland Mail mij Bel mij
Marlien de Voogd
Marlien de Voogd
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Mieuw van Diedenhoven
Mieuw van Diedenhoven
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Adri Clements
Adri Clements
Vestiging: Zeeland Mail mij Bel mij
Stefan van Schaik
Stefan van Schaik
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Annemieke Kolvoort
Annemieke Kolvoort
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Rens Hensgens
Rens Hensgens
Vestiging: Limburg Mail mij Bel mij
Anna Luijten
Anna Luijten
Vestiging: Gelderland Mail mij Bel mij
Chris Driessen
Chris Driessen
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Mischa van der Hout
Mischa van der Hout
Vestiging: Flevoland Mail mij Bel mij
Eva Henrard
Eva Henrard
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Thijs Bosch
Thijs Bosch
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij