14 april 2020

Gastcolleges: voor de ecologen van morgen

Een goede ecoloog? Die heeft niet alleen de feiten over wetgeving en soorten paraat, maar weet ook wat hij tegenkomt in het veld en wat dat betekent. Kennis en ervaring opdoen uit de praktijk is voor studenten enorm belangrijk. Daarom lopen wij regelmatig op (hoge)scholen rond. Bijvoorbeeld op de Aeres Hogeschool in Almere.

Gastdocenten zijn geen zeldzame verschijning op Aeres Hogeschool. Drie jaar geleden vroeg de school ecologen uit het werkveld zelfs om de minor ‘Ecologisch advies’ te helpen vormgeven. Hoewel enkele docenten van Aeres uit de advieswereld komen, verandert het werkveld heel snel, van nieuwe Wet natuurbescherming tot het Programma Aanpak Stikstof. Input van buiten is dan heel belangrijk, legt docent Toegepaste biologie Roy Veldhuizen uit. “Bovendien waarderen onze studenten gastcolleges altijd heel hoog.”

 

‘Echter’

Ook onze collega Mischa van der Hout dacht mee over de inhoud van de minor. Inmiddels geeft hij al jaren gastcolleges bij Aeres. Casussen staan daarin centraal: de studenten gaan aan de slag met een recente klus uit Mischa’s eigen werkvoorraad, hij geeft daarop vervolgens feedback. Docent Roy: “Het wordt veel ‘echter’ voor studenten als een gastdocent een eigen opdracht meeneemt. Vaak gaat het tijdens de colleges ook niet alleen maar over die ene casus. Mijn voorbeelden zijn inmiddels een beetje verouderd, maar gastdocenten als Mischa kunnen echt heel veel uit hun ervaring putten.”

Feeling krijgen

Mischa werkte een tijdje in het onderwijs en geeft vaker gastcolleges, staat op infodagen en neemt ook wel eens spontaan studenten mee tijdens een dagje veldwerk. “Onze missie is de leefomgeving groener maken. Je wilt dan ook dat volgende generaties goed worden opgeleid. Studenten moeten er feeling voor krijgen. Je kunt uit de theorie leren dat het leefgebied van de waterspitsmuis bestaat uit ‘goed ontwikkelde oevers’, maar waar hebben we het dan over?”

Onverwachte vragen

Sommige studenten hebben net wat meer uitleg nodig, anderen moet je afremmen omdat ze heel goed werk leveren maar veel te veel tijd in hun opdrachten stoppen. Zonder uitzondering zijn ze allemaal heel gemotiveerd, ziet Mischa. “En je krijgt hele leuke, onverwachte vragen. Dingen die voor jou gesneden koek zijn. Dan weten ze niet hoe je nou buiten een vleermuisverblijfplaats vaststelt, dat je moet letten op in- en uitvliegende vleermuizen en op zwermgedrag. En dan weten ze eigenlijk ook niet precies wat zwermgedrag is. Tegelijk houden dergelijke vragen mij ook weer scherp. Het kennisdelen en het sparren, dat is echt superleuk.”

Reader

Inmiddels heeft de minor ook mooi resultaat opgeleverd: verschillende studenten hebben in drie jaar tijd toegewerkt naar een volwaardige reader over ecologisch advies. De gastdocenten leverden input in de vorm van interviews en deden de eindredactie. De reader Natuurwetgeving en –beleid voor de Ecologisch Adviseur – Reader bij de minor ‘Ecologische Effectstudies’ is inmiddels gepubliceerd door het Netwerk Groene Bureaus. Docent Roy: “Tijdens het vormgeven van de minor bedachten we al: eigenlijk zou het best fijn zijn als ook afgestudeerde junioren iets hebben om op terug te vallen. Nu hebben we een heel mooi naslagwerk, beschikbaar voor elke beginnende ecoloog.”

Het corona-virus gooit nu natuurlijk enorm roet in het eten. Wij hopen dat al het onderwijs snel weer op de normale manier kan plaatsvinden, met al het belangrijke (en leuke!) praktijkwerk dat daarbij hoort. Ben je benieuwd of we ook wat voor jouw vakken of colleges kunnen betekenen? Neem voor meer informatie contact op met Mischa.

Landelijk
Algemene contactgegevens
Vestiging: Landelijk Mail ons Bel ons Het team
Annemarie van Leeuwen
Annemarie van Leeuwen
Vestiging: Friesland Mail mij Bel mij
Marlien de Voogd
Marlien de Voogd
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Mieuw van Diedenhoven
Mieuw van Diedenhoven
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Adri Clements
Adri Clements
Vestiging: Zeeland Mail mij Bel mij
Stefan van Schaik
Stefan van Schaik
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Annemieke Kolvoort
Annemieke Kolvoort
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Rens Hensgens
Rens Hensgens
Vestiging: Limburg Mail mij Bel mij
Anna Luijten
Anna Luijten
Vestiging: Gelderland Mail mij Bel mij
Chris Driessen
Chris Driessen
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Mischa van der Hout
Mischa van der Hout
Vestiging: Flevoland Mail mij Bel mij
Eva Henrard
Eva Henrard
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Thijs Bosch
Thijs Bosch
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij