12 september 2016

Green Deal 1.000 hectare nieuwe stedelijke natuur wint VHG Groenprijs

Op 6 september, was het Duurzame Dinsdag. In de Oude zaal van de Tweede Kamer nam staatsecretaris Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de koffer in ontvangst met maar liefst 511 voorstellen om Nederland duurzamer te maken. Ook werden er prijzen uitgereikt voor de meest innovatieve ideeën en projecten. De VHG Groenprijs ging naar de Green Deal 1.000 hectare nieuwe stedelijke natuur.
Duurzame Dinsdag verzamelt duurzame ideeën uit de samenleving en brengt ze onder de aandacht van de politiek. Iedereen, jong en oud, bedrijf, ondernemer of maatschappelijke organisatie kan zijn of haar idee indienen om Nederland te verduurzamen is welkom. Drie voorstellen waren genomineerd voor de VHG Groenpijs, een ondersteuningsprijs waarmee het initiatief nog verder uit kan groeien. De Green Deal 1.000 hectare nieuwe stedelijke natuur, een initiatief van onder andere NL Greenlabel, werd als prijswinnaar uitgeroepen.

Lodewijk Hoekstra nam namens de Green Deal partners de prijs in ontvangst.

Lodewijk Hoekstra nam namens de Green Deal partners de prijs in ontvangst.

Natuurlijk en duurzaam groen in de stad
Het project 1.000 hectare nieuwe stedelijke natuur richt zich op nieuwe manieren van inrichten en onderhouden van groen in steden waarbij biodiversiteit en duurzaamheid centraal staan. Het uitgangspunt is het ontwikkelen van platforms, waarbij gemeentes en ontwikkelaars makkelijk kunnen aanhaken om stedelijk gebied om te toveren in natuurlijk en duurzaam groen. NL Greenlabel wil dit faciliteren. Hiervoor is een greendeal opgezet waarin wordt samengewerkt met diverse organisaties, zoals Vlinderstichting, Regelink Ecologie & Landschap, overheden en ondernemers in het groen.
Jury-oordeel
De jury was onder de indruk van het enthousiasme waarmee partijen in dit project samenwerken: “Provincies, gemeenten én ondernemende hoveniers lopen direct warm voor dit initiatief, en dat biedt veel kansen. NL Greenlabel biedt iedereen de mogelijkheid om initiatief te nemen. Juist dat maakt dit idee zo sterk”, aldus het juryrapport. VHG-directeur Egbert Roozen kan zich goed vinden in het oordeel van de jury: “We hebben de VHG-prijs in het leven geroepen om initiatieven te onderscheiden, die groen dichter bij de buurt brengt. Vooral projecten waarin burgers, overheid en ondernemers in het groen willen we hiermee extra ondersteunen en verder helpen. 1.000 hectare stedelijke natuur is een mooi voorbeeld, waarin de groene verbinding centraal staat en dat volop aandacht heeft voor biodiversiteit, leefklimaat en gezondheid van mensen.”
Regelink Ecologie & Landschap partner van Green Deal
De Green Deal wordt met een aantal partners getrokken. Regelink Ecologie & Landschap is een van de partners. Met de kennis, ervaring en netwerk dat opgebouwd is via het Platform Natuur in de Gemeente wordt bijgedragen aan de Green Deal. Lucia Schat en Johannes Regelink leveren een actieve bijdrage aan de tot standkoming van de 1.000 ha nieuwe stedelijke natuur. “De doelstelling en actie gerichtheid van de Green Deal past erg goed bij ons. We dragen dan ook graag ons steentje bij aan de Green Deal” aldus Johannes Regelink.
Zie website voor meer informatie over de Green Deal.

Landelijk
Algemene contactgegevens
Vestiging: Landelijk Mail ons Bel ons Het team
Annemarie van Leeuwen
Annemarie van Leeuwen
Vestiging: Friesland Mail mij Bel mij
Marlien de Voogd
Marlien de Voogd
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Mieuw van Diedenhoven
Mieuw van Diedenhoven
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Adri Clements
Adri Clements
Vestiging: Zeeland Mail mij Bel mij
Stefan van Schaik
Stefan van Schaik
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Annemieke Kolvoort
Annemieke Kolvoort
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Rens Hensgens
Rens Hensgens
Vestiging: Limburg Mail mij Bel mij
Anna Luijten
Anna Luijten
Vestiging: Gelderland Mail mij Bel mij
Chris Driessen
Chris Driessen
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Mischa van der Hout
Mischa van der Hout
Vestiging: Flevoland Mail mij Bel mij
Eva Henrard
Eva Henrard
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Thijs Bosch
Thijs Bosch
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij