11 maart 2024

Het veld in met Mischa en hond Tobi

Mischa, enthousiast ecoloog bij Regelink, neemt ons mee het veld in. In het veld doet hij onderzoek naar verschillende dieren, van amfibieën en vissen tot reptielen, marterachtigen, dassen, bevers en otters. Hij is vooral ontzettend geïnteresseerd in het ontrafelen van de mysteries van de natuur, en waar kan dat beter dan in het veld.

Onderzoek naar de aanwezigheid van verschillende soorten

Een belangrijk aspect van zijn werk is het begrijpen van het gedrag en de leefomgeving van verschillende dieren in specifieke gebieden. Hij onderzoekt de functie van het gebied voor het dier en de locatie waar ze verblijven. Ook probeert hij te achterhalen hoeveel dieren hier verblijven, dit kan echter lastig zijn, Mischa benadrukt dan ook dat zijn inspanningen gericht zijn op het bevestigen van hun aanwezigheid.

Een burcht op een gevaarlijke locatie, wat nu?

Wat bijzonder is aan zijn werk, is dat Mischa de verkregen informatie soms om moet zetten in concrete acties. Zo deelde hij een actueel voorbeeld waarbij een beverburcht werd ontdekt die op een potentieel gevaarlijke locatie zat. Langs deze locatie reden frequent trekkers, die gemakkelijk weg kunnen zakken in gaten veroorzaakt door de burcht. Dit is zowel voor mens als dier een gevaarlijke situatie.

Hij werkt in dit soort gevallen altijd samen met specialisten. Zo wordt de specialist gevraagd om samen na te denken over de oplossing en om de burcht eventueel te verplaatsen als dat mogelijk is. 

Hond Tobi als grote hulp in het veld

Het veld in met Mischa, betekent ook vaak het veld in met Tobi. Hond Tobi is namelijk een grote hulp in het veld als het gaat om het opsporen van burchten. “Tobi is een Husky, dus je verwacht het niet, maar hij vindt speuren heel leuk”. Tobi is een aantal jaar geleden getraind in het opsporen van vleermuisslachtoffers in de buurt van windmolens. 

Uiteindelijk heeft deze training ervoor gezorgd dat zijn speur vermogen nog beter is geworden en helpt hij nu soms mee bij het opsporen van de ingangen, ook wel pijpen, van dassenburchten en om inzicht te krijgen in de activiteit bij dassen- en beverburchten. Tobi is veel sneller in het vinden van sporen dan een mens, waardoor er minder lang rond een burcht gelopen wordt. Dit zorgt ervoor dat de belasting voor de dassen en bevers minimaal is. Ook vindt Tobi gemakkelijk ingangen onder bijvoorbeeld struiken, waar Mischa zelf lastig bij kan.

Nieuwsgierig naar de natuur

Op de vraag waar Mischa zijn passie voor dieren vandaan komt, deelt hij zijn nieuwsgierige aard en de drang om altijd te blijven leren over soorten waar hij misschien nog niet zoveel van weet. Hij geeft aan dat hij het liefst onderzoek doet naar amfibieën en reptielen, op de voet gevolgd door zoogdieren zoals dassen, bevers en marterachtigen. Het feit dat er weinig onderzoek wordt gedaan naar deze specifieke dieren maakt het voor hem des te boeiender. Zijn ambitie is om altijd goed advies te kunnen geven over meerdere soorten, maar ook om de natuur te begrijpen en uiteindelijk te verbeteren.

Meer weten over onze projecten en wat onze collega’s in het veld uitvoeren? Lees dan onze nieuwsberichten.

Landelijk
Algemene contactgegevens
Vestiging: Landelijk Mail ons Bel ons Het team
Annemarie van Leeuwen
Annemarie van Leeuwen
Vestiging: Friesland Mail mij Bel mij
Marlien de Voogd
Marlien de Voogd
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Mieuw van Diedenhoven
Mieuw van Diedenhoven
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Adri Clements
Adri Clements
Vestiging: Zeeland Mail mij Bel mij
Stefan van Schaik
Stefan van Schaik
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Annemieke Kolvoort
Annemieke Kolvoort
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Rens Hensgens
Rens Hensgens
Vestiging: Limburg Mail mij Bel mij
Anna Luijten
Anna Luijten
Vestiging: Gelderland Mail mij Bel mij
Chris Driessen
Chris Driessen
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Mischa van der Hout
Mischa van der Hout
Vestiging: Flevoland Mail mij Bel mij
Eva Henrard
Eva Henrard
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Thijs Bosch
Thijs Bosch
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij