9 mei 2014
Met vleermuizen op weg naar een mooie carriere
De opleiding Bos- en Natuurbeheer van Hogeschool VHL en Regelink Ecologie & Landschap slaan de handen ineen en gaan gezamenlijk studenten opleiden. Vier studenten krijgen al op korte termijn de kans zich te ontwikkelen tot veldmedewerker vleermuizen en broedvogels.
Flora- en faunawet
Chris Driessen, Birgit Jilesen, Robert Pater en Sietse Kleinjan maken als eerste gebruik van de samenwerking tussen de opleiding Bos- en Natuurbeheer van Hogeschool VHL en Regelink Ecologie & Landschap, het bedrijf van Johannes Regelink. Het viertal gaat basiskennis verwerven over de Flora- en faunawet en de consequenties van die wet voor het uitvoeren van inventarisaties.
Geweldige kans
Op flexibele basis doen zij bovendien praktijkervaring op bij het bedrijf van Regelink. ‘Mijn collega’s bij Staatsbosbeheer, waar ik nu stage loop, vinden dat ik hiermee een geweldige kans krijg’, aldus Robert Pater.
Werken en leren gaan hand in hand
‘Wij zijn bezig met een ‘leven lang leren’. Tussen het volgen van onze opleiding en het aan de slag gaan bij een baas zit geen strikte scheiding meer, dat is ook niet wat bedrijven vragen’, vertelt John Raggers, opleidingsdirecteur Bos- en Natuurbeheer. ‘Deze samenwerking zorgt ervoor dat onze studenten al tijdens hun opleiding werkervaring kunnen opdoen. Werken en leren gaan zo hand in hand.’
Groei
Bij Regelink Ecologie & Landschap werken twaalf mensen, verspreid over het hele land. Zij werken in opdracht van overheden op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen. ‘Wij verwachten een verdere groei van het aantal projecten. Bovendien neemt de omvang van de projecten toe. Daarom zijn wij in toenemende mate op zoek naar medewerkers die ons op piekmomenten ondersteunen’, aldus Johannes Regelink.
Steuntje in de rug
Veldmedewerkers met ervaring in het inventariseren van vleermuizen en broedvogels zijn gewild. Het goed kunnen inventariseren van deze dieren is lastig te leren binnen een opleiding, daar is extra tijd voor nodig. Regelink Ecologie & Landschap hoopt de studenten een steuntje in de rug te geven. ‘Het moet wel heel gek lopen, willen deze studenten na hun opleiding geen werk vinden bij een ecologisch adviesbureau.’
V.l.n.r.: de Robert Pater, Chris Driessen, Sietse Kleinjan en Birgit Jilesen
Samenwerking bedrijfsleven en onderwijs
Hogeschool Van Hallen Larenstein en Regelink Ecologie & Landschap zien deze aanpak als schoolvoorbeeld van samenwerking tussen bedrijven en het beroepsonderwijs. Door medewerkers bij het bedrijf in te zetten zijn ze extra gemotiveerd kennis en competenties die in de opleiding aangeboden worden onder de knie te krijgen.
[Update 13 mei 2014]
Radio interview
Op 13 mei gaf opleidingsdirecteur John Raggers een interview bij RTV Arnhem: