9 mei 2014

Met vleermuizen op weg naar een mooie carriere

De opleiding Bos- en Natuurbeheer van Hogeschool VHL en Regelink Ecologie & Landschap slaan de handen ineen en gaan gezamenlijk studenten opleiden. Vier studenten krijgen al op korte termijn de kans zich te ontwikkelen tot veldmedewerker vleermuizen en broedvogels.

Flora- en faunawet

Chris Driessen, Birgit Jilesen, Robert Pater en Sietse Kleinjan maken als eerste gebruik van de samenwerking tussen de opleiding Bos- en Natuurbeheer van Hogeschool VHL en Regelink Ecologie & Landschap, het bedrijf van Johannes Regelink. Het viertal gaat basiskennis verwerven over de Flora- en faunawet en de consequenties van die wet voor het uitvoeren van inventarisaties.

Geweldige kans

Op flexibele basis doen zij bovendien praktijkervaring op bij het bedrijf van Regelink. ‘Mijn collega’s bij Staatsbosbeheer, waar ik nu stage loop, vinden dat ik hiermee een geweldige kans krijg’, aldus Robert Pater.

Werken en leren gaan hand in hand

‘Wij zijn bezig met een ‘leven lang leren’. Tussen het volgen van onze opleiding en het aan de slag gaan bij een baas zit geen strikte scheiding meer, dat is ook niet wat bedrijven vragen’, vertelt John Raggers, opleidingsdirecteur Bos- en Natuurbeheer. ‘Deze samenwerking zorgt ervoor dat onze studenten al tijdens hun opleiding werkervaring kunnen opdoen. Werken en leren gaan zo hand in hand.’

Groei

Bij Regelink Ecologie & Landschap werken twaalf mensen, verspreid over het hele land. Zij werken in opdracht van overheden op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen. ‘Wij verwachten een verdere groei van het aantal projecten. Bovendien neemt de omvang van de projecten toe. Daarom zijn wij in toenemende mate op zoek naar medewerkers die ons op piekmomenten ondersteunen’, aldus Johannes Regelink.

Steuntje in de rug

Veldmedewerkers met ervaring in het inventariseren van vleermuizen en broedvogels zijn gewild. Het goed kunnen inventariseren van deze dieren is lastig te leren binnen een opleiding, daar is extra tijd voor nodig. Regelink Ecologie & Landschap hoopt de studenten een steuntje in de rug te geven. ‘Het moet wel heel gek lopen, willen deze studenten na hun opleiding geen werk vinden bij een ecologisch adviesbureau.’
Studenten-Bos-en-Natuurbeheer
V.l.n.r.: de Robert Pater, Chris Driessen, Sietse Kleinjan en Birgit Jilesen

Samenwerking bedrijfsleven en onderwijs

Hogeschool Van Hallen Larenstein en Regelink Ecologie & Landschap zien deze aanpak als schoolvoorbeeld van samenwerking tussen bedrijven en het beroepsonderwijs. Door medewerkers bij het bedrijf in te zetten zijn ze extra gemotiveerd kennis en competenties die in de opleiding aangeboden worden onder de knie te krijgen.
[Update 13 mei 2014]

Radio interview

Op 13 mei gaf opleidingsdirecteur John Raggers een interview bij RTV Arnhem:

Landelijk
Algemene contactgegevens
Vestiging: Landelijk Mail ons Bel ons Het team
Annemarie van Leeuwen
Annemarie van Leeuwen
Vestiging: Friesland Mail mij Bel mij
Marlien de Voogd
Marlien de Voogd
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Mieuw van Diedenhoven
Mieuw van Diedenhoven
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Adri Clements
Adri Clements
Vestiging: Zeeland Mail mij Bel mij
Stefan van Schaik
Stefan van Schaik
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Annemieke Kolvoort
Annemieke Kolvoort
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Rens Hensgens
Rens Hensgens
Vestiging: Limburg Mail mij Bel mij
Anna Luijten
Anna Luijten
Vestiging: Gelderland Mail mij Bel mij
Chris Driessen
Chris Driessen
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Mischa van der Hout
Mischa van der Hout
Vestiging: Flevoland Mail mij Bel mij
Eva Henrard
Eva Henrard
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Thijs Bosch
Thijs Bosch
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij