8 augustus 2017
‘Natuurlijk samenwerken’
Sinds kort zit ecoloog Jeroen Craenmehr regelmatig te werken bij Van Helvoirt Groenprojecten. Hij is daar aanspreekpunt voor alle ecologische vragen die medewerkers tegenkomen. Voor zowel Johannes Regelink als Bert van Helvoirt is de manier waarop de natuur zich organiseert een bron van inspiratie. Deze manier van ‘natuurlijk samenwerken’ past daar perfect bij en levert beide bureaus wat op.
Verstand van de bomen en verstand van het bos
Wij weten heel veel over bomen, vertelt Bert van Helvoirt van Van Helvoirt Groenprojecten. Boominventarisaties, effectanalyses, VTA’s, en dan vooral in stedelijk gebied, dat is de kennis en expertise die wij in huis hebben en waar wij goed in willen zijn. Op andere onderwerpen werken we graag samen met andere groene bureaus. Zo zie je steeds meer dat steden natuurlijk worden ingericht – gelukkig komt daar meer aandacht voor. Regelink Ecologie & Landschap heeft verstand van hoe een natuurlijk ecosysteem functioneert, dat is kennis die wij bij zo’n opgave goed kunnen gebruiken.”
Onderdeel van een netwerk
“Johannes’ kijk op organisaties spreekt me erg aan: natuurlijke principes als bron van inspiratie voor organisaties”, zegt Bert. “Vroeger had je gewoon leveranciers en klanten. In de complexe wereld van vandaag ben je als bedrijf veel meer onderdeel van een netwerk. En daarin zoek je naar je eigen rol.”
Eerste aanspreekpunt
Dat klinkt abstracter dan het is. In de praktijk komt Jeroen Craenmehr, die sinds begin 2017 deel uitmaakt van het flexteam van Regelink, eens in de twee weken een dag bij Van Helvoirt op kantoor werken. Hij is net begonnen. “Veel groene projectbureaus hebben geen eigen ecoloog in dienst,” vertelt Jeroen, “terwijl bij projecten wel vaak ecologische vragen naar boven komen waar ze geen antwoord op kunnen geven. En het gaat goed met de sector, dus dat zijn er steeds meer. Voor de medewerkers van Van Helvoirt ben ik nu het eerste aanspreekpunt voor die vragen. En als ik niet meteen het antwoord weet, heb ik al mijn collega’s van Regelink achter de hand. Ook kan ik bijvoorbeeld wettelijk verplichte(voor)onderzoeken en quick scans voor mijn rekening nemen.”
Eigen werk
Jeroen heeft ondertussen de eerste quick scan al uitgevoerd voor een van de projecten bij Van Helvoirt. Maar ook als er geen concrete vragen of opdrachten zijn komt Jeroen naar het kantoor van Van Helvoirt. “Ik ga dan gewoon daar aan mijn projecten voor Regelink zitten werken”, vertelt hij. “Dat bespaart de projectbureaus kosten, terwijl ik toch nuttig bezig ben.
Linking pin
“Dat vinden we belangrijk, dat Jeroen fysiek aanwezig is”, zegt Bert. “Als je elkaar leert kennen, een praatje maakt bij de koffie, verbinding maakt op het persoonlijke vlak, dan komt er iets op gang. Je zult zien dat er allerlei vragen bij Jeroen terecht gaan komen, die hij, als linking pin naar zijn organisatie, weer kan doorspelen naar zijn collega’s. En het doel is natuurlijk dat dat én hem én ons meer werk gaat opleveren.”
Behalve bij Van Helvoirt Groenprojecten is Jeroen Craenmehr ook te vinden bij Orbis. Klinkt dat ook voor uw bedrijf of bureau interessant, een ecologische ‘linking pin’?
Neem eens vrijblijvend contact op, om te sparren hoe we dat vorm zouden kunnen geven!