4 oktober 2018

Omvangrijke vleermuisinventarisatie in Limburg

De komende drie jaar gaan we, in opdracht van Heijmans, onderzoek doen naar de aanwezigheid van huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen in een groot aantal woningen in Limburg. Deze grootschalige inventarisatie komt voort uit de ketensamenwerking met corporatie ZOwonen, Heijmans en Van Wijnen.

Diervriendelijke verduurzaming

Veel woningcorporaties werken aan het na-isoleren van hun vastgoed. Enkel glas wordt vervangen door dubbel glas, spouwmuren en daken krijgen extra isolatie. Er moet daarbij natuurlijk rekening gehouden worden met de huidige flora en fauna zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen.

In Sittard en omgeving gaat ZOwonen samen met haar ketenpartners Heijmans en Van Wijnen de komende drie jaar aan de slag met de renovatie van een groot aantal corporatiewoningen. In opdracht van ZOwonen heeft Heijmans ons gevraagd om vaste partner te zijn. Door deze intensieve samenwerking maakt ecologie een vanzelfsprekend onderdeel uit van het gehele renovatietraject. Daarmee is de woningcorporatie ZOwonen volledig ontzorgd.

Inventariseren in Sittard: we brengen in kaart waar de verblijfplaatsen van de gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen zich bevinden.

Winterverblijf óók buiten seizoen van groot belang

De eerste vleermuis-inventarisaties zijn al van start gegaan. Naast de standaard inventarisaties in het kraam -en paarseizoen voeren we ook onderzoek uit naar middernachtzwermen. Dit jaar is dat nieuw in het protocol. Vleermuizen gebruiken hun winterslaapplaatsen niet alleen in de winter. Ze zwermen er ook: vleermuizen uit verschillende kolonies of groepen vliegen er heen, vliegen er druk rond en ontmoeten hun paringspartners.

Recent gepubliceerd onderzoek toont aan dat zwermen bij winterverblijven en winterslaap met elkaar in verband staan. Dit betekent dat een verstoring in het ene seizoen een groot effect kan hebben op het andere. Zowel paring als de winterslaap is van levensbelang voor het voortbestaan van de dieren. Daarom is het noodzakelijk dat winterverblijven ook in de paartijd beschermd worden.

Real time monitoring met WebGis

Sinds kort werken we met WebGis; veldwerkers voeren hun gegevens direct ter plekke in. Een voordeel van dit systeem is dat onze opdrachtgever bijna real time kan meekijken. Ze kunnen dan nog sneller aanvullende vragen stellen, bijvoorbeeld als de kans bestaat dat er in een specifiek gebouw vleermuizen zitten.

Met de traditionele werkmethode moest de opdrachtgever op ons rapport wachten. Daar kan soms maanden overheen gaan. Nu hebben we veel eerder contact over de waarnemingen en hebben we vaak nog ruimte om te sturen of aanpassingen te doen.

Landelijk
Algemene contactgegevens
Vestiging: Landelijk Mail ons Bel ons Het team
Annemarie van Leeuwen
Annemarie van Leeuwen
Vestiging: Friesland Mail mij Bel mij
Marlien de Voogd
Marlien de Voogd
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Mieuw van Diedenhoven
Mieuw van Diedenhoven
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Adri Clements
Adri Clements
Vestiging: Zeeland Mail mij Bel mij
Stefan van Schaik
Stefan van Schaik
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Annemieke Kolvoort
Annemieke Kolvoort
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Rens Hensgens
Rens Hensgens
Vestiging: Limburg Mail mij Bel mij
Anna Luijten
Anna Luijten
Vestiging: Gelderland Mail mij Bel mij
Chris Driessen
Chris Driessen
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Mischa van der Hout
Mischa van der Hout
Vestiging: Flevoland Mail mij Bel mij
Eva Henrard
Eva Henrard
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Thijs Bosch
Thijs Bosch
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij