Zitten er vleermuizen in mijn huis?

Dat zou kunnen. Sommige soorten verblijven graag in onze huizen: in de spouw of onder de dakpannen. Vleermuizen zitten meestal op plekken waar mensen niet bij komen. Ze hangen er ondersteboven te slapen, ze knagen of krabben niks kapot. Vleermuizen verhuizen regelmatig tussen warme en koelere plekken, binnen een gebouw en tussen gebouwen.

Het coronavirus is toch overgedragen van vleermuizen op mensen?

Alle dieren, ook huisdieren, dragen virussen en bacteriën bij zich. De kans dat zo’n ziekteverwekker op de mens wordt overgedragen is heel klein. Het coronavirus lijkt op een virus dat is gevonden bij een Aziatische vleermuissoort die niet voorkomt in Europa. Via een tussengastheer is het virus mogelijk naar de mens overgesprongen.

De intensieve handel in wilde dieren op wildedierenmarkten in Azië heeft waarschijnlijk een belangrijke rol gespeeld in de overdracht van dier op mens. Op die plekken zitten veel verschillende wilde dieren dicht op elkaar– veel dichter dan in een natuurlijke situatie – waardoor virussen makkelijker van de ene diersoort op de andere kunnen overspringen. Het helpt ook niet dat door de mens steeds meer natuurlijk leefgebied van wilde dieren verdwijnt: dier en mens komen zo steeds dichter bij elkaar. Dat het virus zich wereldwijd nu zo snel verspreid komt door mens-op-mens-besmetting.

Hebben Nederlandse vleermuizen het coronavirus?

Er zijn wereldwijd meer dan 1400 soorten vleermuizen. 18 daarvan komen voor in Nederland en bijna 40 in Europa. Het coronavirus is niet bij vleermuizen in Europa gevonden.

Zijn vleermuizen in Nederland gevaarlijk?

Er zijn geen gevallen bekend van mensen of dieren in Nederland die ziek zijn geworden van vleermuizen. Vleermuizen in huis zijn dus niet gevaarlijk. Net als bij alle dieren gelden bij contact met vleermuizen normale hygiëneregels: raak nooit gewonde of zieke dieren aan. Doe dat ook niet met handschoenen aan, daar bijten ze doorheen. Als je een vleermuis vindt kijk op vleermuis.net/vleermuis-gevonden/.

Kan ik corona overdragen op vleermuizen in mijn huis?

Er is corona aangetroffen bij enkele honden, katten (en katachtigen) en nertsen na direct contact met mensen die waarschijnlijk corona hadden. Het is onbekend of mensen corona kunnen overdragen op dieren in het wild. Overdracht van het virus is het meest waarschijnlijk bij direct contact. Mensen komen zelden in direct contact met vleermuizen.

Wat moet ik doen als er vleermuizen in mijn huis zitten?

Je hoeft niets te doen. Vleermuizen in huis zijn niet gevaarlijk. Maak ook niet de kieren en gaten in je huis dicht: de kans bestaat dat je vleermuizen opsluit met stankoverlast tot gevolg. Meestal verblijven ze ook maar tijdelijk op een plek. Ervaar je toch overlast van vleermuizen, neem dan contact op met een lokale vleermuiswerkgroep via vleermuis.net

Wist je dat…

  • … overal in de wereld vleermuizen in hun voortbestaan bedreigd worden? Dat komt onder andere door ontbossing, de groei van steden en infrastructuur, klimaatopwarming, gebruik van pesticiden en de afname van biodiversiteit. Daarom zijn ook alle soorten in Nederland beschermd.
  • … vleermuizen maar één jong per keer krijgen? Daarom zijn ze extra kwetsbaar.
  • … vleermuizen heel nuttige dieren zijn? In jouw tuin eten ze bijvoorbeeld schadelijke insecten op, zoals muggen en vlinders van de eikenprocessierups. Op andere plekken in de wereld zijn ze ook heel belangrijk voor bestuiving van gewassen. Zonder vleermuizen geen bananen en chocola!

Meer lezen?

Voor deze pagina hebben we, naast onze eigen kennis, gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Meer lezen over vleermuizen?

Naar aanleiding van het coronavirus ontwikkelde de Zoogdiervereniging twee specifieke folders over vleermuizen:

Daarnaast zijn interessant:

Landelijk
Algemene contactgegevens
Vestiging: Landelijk Mail ons Bel ons Het team
Annemarie van Leeuwen
Annemarie van Leeuwen
Vestiging: Friesland Mail mij Bel mij
Marlien de Voogd
Marlien de Voogd
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Mieuw van Diedenhoven
Mieuw van Diedenhoven
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Adri Clements
Adri Clements
Vestiging: Zeeland Mail mij Bel mij
Stefan van Schaik
Stefan van Schaik
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Annemieke Kolvoort
Annemieke Kolvoort
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Rens Hensgens
Rens Hensgens
Vestiging: Limburg Mail mij Bel mij
Anna Luijten
Anna Luijten
Vestiging: Gelderland Mail mij Bel mij
Chris Driessen
Chris Driessen
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Mischa van der Hout
Mischa van der Hout
Vestiging: Flevoland Mail mij Bel mij
Eva Henrard
Eva Henrard
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Thijs Bosch
Thijs Bosch
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij