12 juli 2022

Het veld in… met collega Bas

Veldwerk, hoe gaat dat eigenlijk ‘in z’n werk’? Lees de ervaringen van collega Bas Kok. Hij voerde in 2021 een gebiedsbrede inventarisatie uit in de bebouwde kom van de gemeente Apeldoorn.

In de gemeente Apeldoorn doet Regelink Ecologie & Landschap om de paar jaar onderzoek naar de huismus, de gierzwaluw en vleermuizen. Zo kan de gemeente de ontwikkelingen in de gaten houden en is duidelijk in welke gebouwen de soorten verblijven. De Wet natuurbescherming beschermt deze dieren, inclusief hun nest- en verblijfplaatsen. Dit onderzoek maakt deel uit van een al bestaand SMP.

Voor dag en dauw?

Bas vertelt: “Dit was het eerste jaar dat ik bij deze inventarisatie betrokken was. Het onderzoeksgebied is opgedeeld in zeven grote plangebieden. Dit verschilde van een woonwijk met rijtjeshuizen tot een wijk met vrijstaande villa’s.”

Toen Bas arriveerde in Apeldoorn, verruilde hij zijn auto voor de fiets. “En dan kon het tellen van de soorten beginnen. Elke ronde duurde zo’n twee tot drie uur. Alle routes fietste ik minstens twee keer. Niet altijd voor dag en dauw, trouwens. Gierzwaluwen inventariseerde ik zo’n twee uur vóór zonsondergang, en vleermuizen zie je natuurlijk pas als het helemaal donker is. Huismussen telde ik in de ochtend en avond.”

Een beetje zon graag

‘Weer of geen weer’ is met dit veldwerk niet aan de orde. Bas legt uit: “Huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen zie je alleen goed als het droog weer is, en het liefst ook zonnig. Vleermuizen houden sowieso van temperaturen bóven de 10℃. Bij regen en wind had het dus geen zin om naar buiten te gaan. Dit staat ook in de protocollen die we volgen: voor stabiele resultaten is het belangrijk om continu onderzoek te doen onder dezelfde weersomstandigheden.”

Werk vol verrassingen

Veldwerk past perfect bij Bas. “Je bent altijd actief bezig. Ik ben liever buiten ‘in het veld’, dan dat ik achter de computer zit. Ook ben ik heel geïnteresseerd in de verschillende soorten die ik tegenkom. Je ziet zoveel verschillende dingen, zeker als je één plek meerdere keren bezoekt. Je komt altijd weer verrassingen tegen.”

Zingende huismussen gespot

De meest opvallende waarneming in Apeldoorn? Bas: “De grote hoeveelheden huismussen die ik aantrof. Dat had ik van tevoren niet verwacht. In andere gemeentes zie je ze meestal ook wel vaak, maar zoveel? Nee. Hier hoorde je ze overal zingen, of met materialen slepen om nesten te bouwen: ook op plekken waar weinig rommelige hoekjes zijn. Dit zijn de locaties waar je ze normaal gesproken vaak ziet.”

Twee vogels

Inzicht over de jaren

Alle aantallen zijn geregistreerd in WebGIS Publisher. “Met deze online tool krijgt de gemeente alle resultaten op een kaart te zien. Het onderzoek wordt over drie jaar herhaald. Zo krijgen we uiteindelijk een goed beeld van hoe de soorten zich over de jaren ontwikkelen.”

Meer weten?

Wil je ook Regelink Ecologie & Landschap inschakelen voor een gebiedsbrede inventarisatie? Kijk voor onze werkwijze op onze dienstenpagina, of neem direct contact met ons op.

Landelijk
Algemene contactgegevens
Vestiging: Landelijk Mail ons Bel ons Het team
Annemarie van Leeuwen
Annemarie van Leeuwen
Vestiging: Friesland Mail mij Bel mij
Mieuw van Diedenhoven
Mieuw van Diedenhoven
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Adri Clements
Adri Clements
Vestiging: Zeeland Mail mij Bel mij
Annemieke Kolvoort
Annemieke Kolvoort
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Rens Hensgens
Rens Hensgens
Vestiging: Limburg Mail mij Bel mij
Anna Luijten
Anna Luijten
Vestiging: Gelderland Mail mij Bel mij
Mischa van der Hout
Mischa van der Hout
Vestiging: Flevoland Mail mij Bel mij
Eva Henrard
Eva Henrard
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Thijs Bosch
Thijs Bosch
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Thijs Molenaar
Thijs Molenaar
Vestiging: Overijssel Mail mij Bel mij