11 september 2024
Het belang van kerkzoldertellingen
Bij Regelink Ecologie & Landschap staat de bescherming van vleermuizen hoog in het vaandel. Vleermuizen zijn belangrijk voor een gezond ecosysteem en spelen een cruciale rol in het handhaven van de insectenpopulatie. Om compleet onderzoek te kunnen doen naar vleermuispopulaties, voert Regelink binnen de SMP’s ook zoldertellingen uit. Eva Henrard, vleermuisspecialist bij Regelink, deelt haar inzichten en ervaringen over dit bijzondere werk.
Oude kerken: perfecte verblijfplaats voor vleermuizen
Zolders van kerken en andere historische gebouwen hebben een unieke structuur die vleermuizen aantrekt. Deze gebouwen, vaak ouder dan een eeuw, hebben elementen zoals hoge gewelven en houten balken, die ideaal zijn voor vleermuizen om in te verblijven. In gebouwen die de afgelopen 100 jaar gebouwd zijn ontbreken deze specifieke kenmerken, waardoor kerken een essentiële rol spelen in het behoud van vleermuispopulaties.
De uitdaging van kerkzoldertellingen
Het uitvoeren van kerkzoldertellingen is niet zonder uitdagingen. Het verkrijgen van toegang tot deze locaties kan complex zijn, onder andere vanwege de noodzaak om toestemming te krijgen van kerkbeheerders. Daarnaast zijn de zolders vaak niet gemakkelijk toegankelijk. Daarom voert Regelink deze inspecties uit met een team van gespecialiseerde medewerkers.
Eva benadrukt dat veiligheid een topprioriteit is: “Minimaal twee mensen voeren de inspecties uit, nooit alleen, en daarbij is er ook altijd iemand van de kerk bij aanwezig die de kerk goed kent.” De zolders van kerken zijn vaak moeilijk toegankelijk en niet altijd veilig om te betreden zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Het team moet vaak gebruik maken van ladders en zich verplaatsen door stoffige, soms instabiele, ruimtes om elke hoek en kier te inspecteren.
Sporen zoeken en toegankelijkheid verbeteren
Tijdens de inspecties wordt de aanwezigheid van vleermuizen onderzocht door de vleermuizen zelf te observeren, maar ook door het zoeken naar sporen, zoals uitwerpselen. Deze sporen geven ook informatie over de soort vleermuizen die aanwezig zijn. “Het is heel gemakkelijk om vleermuispoep te vinden.” zegt Eva. “De soortgroep kan voor een groot deel bepaald worden door de vorm en kleur van de uitwerpselen.”
Wanneer een kerk nog niet bewoond wordt door vleermuizen, zijn er mogelijkheden om de kerk geschikt te maken. Het verwijderen van gaas, het uitzetten van lampen, en het creëren van openingen kunnen de zolder toegankelijker maken voor vleermuizen. Daarnaast kan de bereikbaarheid worden verbeterd door bijvoorbeeld een bomenlaan aan te leggen die als vliegroute kan fungeren. Deze maatregelen kunnen een groot verschil maken en dragen bij aan de SMP (Soorten Management Plan) doelstellingen.
De toekomst van kerkzoldertellingen
“Er worden te weinig kerkzoldertellingen gedaan.” zegt Eva. Het is belangrijk om meer mensen op te leiden en bewust te maken van het belang van deze onderzoeken. Regelink werkt eraan om meer mensen te betrekken en te trainen, zodat deze waardevolle werkzaamheden kunnen worden voortgezet en uitgebreid.
Eva vindt het ook heel belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan de bescherming en het behoud van de structuren van kerken, aangezien veel kerken worden omgebouwd tot appartementen of bijvoorbeeld zorgcentra. Dit leidt tot het verlies van belangrijke verblijfplaatsen voor vleermuizen. Een bijkomend probleem is dat kerkzolders vaak worden behandeld tegen houtaantastende insecten zoals torren en kevers, zonder rekening te houden met de vleermuizen die er wonen. Het zou geweldig zijn als er een landelijk protocol komt om deze zolders te behouden, waarbij de balken op een vleermuisvriendelijke manier worden behandeld.
Bijdragen aan de bescherming van de vleermuis
De zoldertellingen van Regelink Ecologie & Landschap spelen een cruciale rol in het behoud van vleermuispopulaties in Nederland. Door samen te werken met kerken en gemeenschappen, en door praktische maatregelen te implementeren, kunnen we bijdragen aan het behoud van deze belangrijke diersoorten en hun habitats. Het is een werk dat niet zonder uitdagingen is, maar de voldoening van het bijdragen aan de natuur maakt het meer dan de moeite waard.
Meer weten? Lees alles over onze projecten of het laatste nieuws.