27 juni 2023

Het veld in met Elle van Dijk

Elle is een echte duizendpoot. Wanneer we met haar het veld in gaan, vertelt ze over de verschillende werkzaamheden waar ze zich mee bezighoudt. En dat zijn er heel wat!

Van huismussen in Breda tot eekhoorns in Eindhoven

Het huismusonderzoek in Breda is al een tijdje afgerond, maar hier heeft Elle veel van haar tijd aan besteed. Dit huismusonderzoek was onderdeel van het SMP in Breda. Hier heeft Elle de nesten van huismussen in kaart gebracht. Ook in Eindhoven ging Elle op zoek naar nesten, onder andere van de eekhoorn en sperwer. Om deze nesten zo goed mogelijk in kaart te brengen, was het nodig om de tuinen van bewoners te betreden. Hier stonden namelijk veel hoge coniferen en andere dichte begroeiing. Het aanbellen bij de bewoners geeft een leuke interactie, vaak denken de bewoners zelf ook mee en houden ze de nesten in de gaten. 

Ook vleermuisonderzoek wordt volop uitgevoerd. “We brengen vliegroutes in kaart en ontrafelen het netwerk van verblijfplaatsen.” Nu nog met fijne temperaturen, maar ook komende winter zal Elle zich hiermee bezig houden. Veel vleermuizen zoeken een andere verblijfplaats zodra de temperaturen dalen. Ze maken dan ook gebruik van massawinterverblijfplaatsen. Zo kun je het hele jaar bezig zijn met een onderzoek.

Met sporenbuizen op zoek naar marterachtigen

In het veld houdt Elle zich ook bezig met marteronderzoek. De marter laat zich niet gemakkelijk vinden. “We gebruiken hiervoor verschillende hulpmiddelen, zoals cameravallen (voor grote marterachtigen) en sporenbuizen (voor kleine marterachtigen zoals de wezel en hermelijn). In de sporenbuizen die we gebruiken liggen inktplaatjes. Wanneer kleine marterachtigen over deze inktplaatjes heen lopen, kunnen we de afdrukken determineren.” 

Vleermuizen, sperwers, eekhoorns of marters. De grootste passie van Elle ligt bij het vinden van sporen die de aanwezigheid van nesten, verblijfplaatsen en natuurlijk dieren zelf aantonen. “Het is geweldig om deze kennis in te zetten en zo echt iets bij te dragen.” Aldus Elle.

Volop genieten van veldwerk

Ondanks de flexibiliteit die nodig is bij veldwerk, is Elle blij dat het veldseizoen weer in volle gang is. Na een winter gevuld met bureauwerk, geniet ze nu van het buiten zijn. Elle is dan ook volop inzetbaar voor Regelink. Van Breda tot Veenendaal en Bergen op Zoom. Elle is overal te vinden. En mocht het te ver zijn om ‘s nachts weer naar huis te gaan? Dan blijft ze in de buurt overnachten.

De toekomst van veldwerk

Elle vertelt dat het ontzettend belangrijk is dat we de kwaliteit van veldwerk behouden. Het uitvoeren van goed veldwerk is van belang voor het kunnen trekken van de juiste conclusies uit de verzamelde data. Dit is noodzakelijk om een goed advies te kunnen geven aan een opdrachtgever.

De systemen die worden gebruikt voor het registreren van data, moeten door iedere veldwerker op dezelfde wijze worden gebruikt. Deze eenheid zorgt voor een kwalitatief resultaat.

Ook vindt Elle het belangrijk ervaring op te blijven doen, ook als je al langer in het veld werkt. Regelink organiseert ieder jaar velddagen en teamdagen voor het uitwisselen van kennis en expertise. Op deze dagen kunnen we van elkaar leren en vraagstukken met elkaar bespreken. Zo houden we de kwaliteit hoog.

Meer weten over ons werk in het veld? Houd de website en onze socials in de gaten!

Landelijk
Algemene contactgegevens
Vestiging: Landelijk Mail ons Bel ons Het team
Annemarie van Leeuwen
Annemarie van Leeuwen
Vestiging: Friesland Mail mij Bel mij
Marlien de Voogd
Marlien de Voogd
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Mieuw van Diedenhoven
Mieuw van Diedenhoven
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Adri Clements
Adri Clements
Vestiging: Zeeland Mail mij Bel mij
Stefan van Schaik
Stefan van Schaik
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Annemieke Kolvoort
Annemieke Kolvoort
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Rens Hensgens
Rens Hensgens
Vestiging: Limburg Mail mij Bel mij
Anna Luijten
Anna Luijten
Vestiging: Gelderland Mail mij Bel mij
Chris Driessen
Chris Driessen
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Mischa van der Hout
Mischa van der Hout
Vestiging: Flevoland Mail mij Bel mij
Eva Henrard
Eva Henrard
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Thijs Bosch
Thijs Bosch
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij