10 november 2022

Het veld in tussen de nachtdieren: flexteam-collega Jefta vertelt

Ons werk is niet gelijk over het jaar verdeeld: in de zomer piekt het veldseizoen, in de winter schrijven we rapporten en bereiden we het komende jaar voor. Vooral in de zomer moeten we alle zeilen bijzetten om op het juiste moment goede veldwerkers paraat te hebben. Hoe zorgen we voor voldoende professionele man- en vrouwkracht? Het antwoord: ons flexteam. Ook in het veldseizoen van 2022 stond het paraat. Flexer Jefta Leeuwis vertelt zijn verhaal.

Jefta zag de vacature voor veldmedewerker op LinkedIn. “Ik was meteen geïnteresseerd: het lag in de lijn van mijn studie Toegepaste Biologie, ik kon met dit werk veel leren over vleermuizen en het verdiende ook nog eens lekker bij. En: het is natuurlijk lekker buiten.”

Aan de slag

Jefta kon na zijn geslaagde sollicitatie al snel van start. “In verschillende onderzoeken van Regelink kreeg ik deelgebieden toegewezen, vooral in en rondom Noord-Brabant en Zuid-Holland en Utrecht. Binnen die gebieden was het mijn verantwoordelijkheid om de verblijfplaatsen van vleermuizen en gierzwaluwen in kaart te brengen. Ik werkte onder meer in Den Bosch, Spijkenisse en Soesterberg. Ik ging hier met mijn persoonlijke Regelink-bus naartoe en deed dan te voet mijn telrondes. In Bergen op Zoom deed ik mijn werk voor een groot project: voor de woningbouwvereniging Stadlander. Ik zocht hier naar verblijfplaatsen bij panden die afgebroken of gerenoveerd zouden worden.”

Nachtdier

Hij vervolgt: “In het begin was het even zoeken naar de juiste balans tussen mijn studie en werk. In de zomer van 2022 was ik nog bezig met mijn afstudeeronderzoek. Ik werkte zo’n twee tot vier avonden of nachten per week. Dat betekende: toch af en toe met enig slaapgebrek aan de studie. Maar binnen de kortste keren was ik het gewend.”

Jefta werkte ook een tijdje overdag mee aan een groot project in de Groote Peel. “Ik liep van de zomer dagenlang kilometers in de hitte door het gebied. Ik zocht hier vooral naar insecten: dagvlinders, libellen en sprinkhanen. Ik kwam allemaal gave soorten tegen, zoals spiegeldikkopje, zuidelijke glazenmaker (een libelle) en nachtzwaluw. Dit werk doen tijdens de warme dagen vond ik zeker zwaar, maar tegelijkertijd was het een ontzettend leuke variatie op mijn avondklussen. Fijn: je kan bij Regelink regelmatig het werk kiezen dat je persoonlijk interessant vindt, zeker als je al wat meer ervaring hebt opgedaan.”

Interessant: die onvoorspelbare dieren

Jefta heeft veel geleerd in de maanden dat hij veldwerk deed. “Ik weet nu meer over vleermuizen: over hun gedrag, geluiden en gewoonten. Het was tijdens het veldwerk ook echt een uitdaging: patronen leren herkennen. Waar foerageren ze, op welke tijden vliegen ze in of uit, van welke kant komen ze? Hun gedrag was lang niet altijd te voorspellen. Je moest er best wat voor doen! Er blijft altijd veel te leren. Ik had al eerder vogeltellingen gedaan, en gierzwaluwen zijn in vergelijking met vleermuizen een stuk voorspelbaarder. Ook was het interessant om te werken met verschillende soorten vleermuisapparatuur, zoals de batdetector.”

Samen ervaringen delen

Gierzwaluwen tellen deed Jefta meestal alleen, de zoektocht naar vleermuizen deed hij vaak samen met een andere collega van Regelink. “Naast dat het natuurlijk gezellig is om het werk met z’n tweeën te doen, was het ook nog eens heel leerzaam. Ik vond het interessant om de ervaringen van de ander te horen en meteen te kunnen bespreken wat je ziet.”

Nieuwe hobby

Het buitenwerk is ondertussen echt een hobby geworden van Jefta. “Tijdens het hobby’en heb ik al heel wat toffe soorten aangetroffen, zoals kleine dwergvleermuis, bosvleermuis, gewone grootoorvleermuis en meervleermuis. Ook heb ik een mislukte poging gedaan voor de tweekleurige vleermuis…”

Mooie opstap, groot succes

Jefta gaat misschien deze winter of in de zomer van 2023 weer bijspringen in het flexteam. “Ondertussen ben ik met een volgende studie bezig aan Wageningen University & Research. Ik ga eens kijken hoe ik dit werk met mijn studie kan combineren. Ik ben echt blij dat ik tot nu toe al zoveel ervaring heb kunnen opdoen in het flexteam. Ik weet zeker: dit staat goed op je cv en kan een mooie opstap zijn naar een vaste baan. De collega’s bij Regelink hebben er zeker aan bijgedragen dat dit voor mij zo’n succes is geworden. Ze zijn altijd bereid je te helpen, zijn goed bereikbaar en denken graag met je mee. Het is een heel persoonlijke club, fijn!”

Over het flexteam

Het flexteam bestaat (vaak) uit startende ecologen die onder begeleiding flexibel kunnen worden ingezet. Deze ecologen kunnen veel vlieguren maken en proeven van alle kanten van het ecologenvak. Ondertussen zorgt Regelink intern voor hun opleiding. Zo weten we dat het werk goed wordt gedaan. En: regelmatig houden we er goede collega’s aan over.

Wil jij ook als veldmedewerker aan de slag? Tip van Jefta

Vanaf het voorjaar van 2023 hebben we weer flexcollega’s nodig! Bekijk de vacature.

Twijfel je of het werk in het flexteam wat voor jou is? Dan heeft Jefta nog wel een advies: “Denk je nu: ik moet van tevoren al álles weten over vleermuizen? Nee. Je leert zoveel in de praktijk en van je collega’s, dat komt helemaal goed. Dus laat je vooral niet tegenhouden. Wat wel handig is? Dat je enigszins een avond- of nachtmens bent. Dat gaat je goed van pas komen tijdens dit werk!”

Meer ervaringen lezen van onze flexwerkers? Ontdek het artikel met collega Elle.

Landelijk
Algemene contactgegevens
Vestiging: Landelijk Mail ons Bel ons Het team
Annemarie van Leeuwen
Annemarie van Leeuwen
Vestiging: Friesland Mail mij Bel mij
Marlien de Voogd
Marlien de Voogd
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Mieuw van Diedenhoven
Mieuw van Diedenhoven
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Adri Clements
Adri Clements
Vestiging: Zeeland Mail mij Bel mij
Stefan van Schaik
Stefan van Schaik
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Annemieke Kolvoort
Annemieke Kolvoort
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Rens Hensgens
Rens Hensgens
Vestiging: Limburg Mail mij Bel mij
Anna Luijten
Anna Luijten
Vestiging: Gelderland Mail mij Bel mij
Chris Driessen
Chris Driessen
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Mischa van der Hout
Mischa van der Hout
Vestiging: Flevoland Mail mij Bel mij
Eva Henrard
Eva Henrard
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Thijs Bosch
Thijs Bosch
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij