20 september 2021
[NL] Internationaal telemetrieonderzoek steeds vaker op onze agenda: deelname aan project PARTRIDGE
Telemetrieonderzoek (met zenders) mogelijk maken door heel Europa: daar zet Regelink Ecologie & Landschap zich graag voor in. We haken als partner steeds vaker aan bij projecten over de grens, om samen een mooiere leefomgeving mogelijk te maken. Momenteel werken we mee aan een internationale pilot in Ramskapelle, België. Voor het project Partridge bouwen we masten om patrijzen te volgen voor onderzoek.
Betere leefomstandigheden creëren voor de patrijs in Europa, om de achteruitgang van de soort te stoppen. En tegelijkertijd: 30 procent meer biodiversiteit realiseren. Hiervoor is het project ‘PARTRIDGE’ in het leven geroepen. Aan PARTRIDGE werken verschillende organisaties uit Nederland, België, Duitsland, Schotland, Engeland en Denemarken. In tien voorbeeldgebieden worden pilots opgezet.
Ramskapelle is één van deze gebieden, in de kustpolders van West-Vlaanderen. Je vindt hier een vlak en open landschap met heggen, rietstroken langs sloten en watergangen. In het gebied van 499 hectare groot liggen veel boerenbedrijven. Samen met de agrariërs streeft PARTRIDGE hier naar minimaal 7% hoogwaardige habitat voor de patrijs en andere vogels die regelmatig voorkomen op landbouwgrond.
Efficiënt, dier- en natuurvriendelijk alternatief
De focus ligt op oplossingen die het hele jaar door voedsel, beschutting en broedhabitats garanderen. Hiervoor is eerst inzicht nodig in het gedrag van de patrijzen. Thijs Bosch, onderzoeker bij Regelink Ecologie & Landschap, vertelt: “We willen zoveel mogelijk data verzamelen in een groot, uitgestrekt gebied. Dit willen we natuurlijk zo efficiënt mogelijk doen. Plus: tijdens het verkrijgen van de onderzoeksgegevens wil je onnodige verstoring van de natuur voorkomen. Ook omdat we graag nestlocaties in kaart willen brengen. Elke keer met de auto het gebied in- en uitrijden is niet wenselijk. Masten die patrijzen continu en automatisch volgen, zijn een efficiënt, natuur- en diervriendelijk alternatief.”
Masten bouwen
Regelink Ecologie & Landschap is benaderd door het Vlaamse INBO (het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) om de masten te bouwen. Afgelopen mei heeft INBO de masten geplaatst, onder begeleiding van Regelink Ecologie & Landschap. Thijs vertelt: “Een zonnepaneel voorziet de masten van stroom. Om de patrijzen te kunnen volgen, worden ze voorzien van een radiozender. Hiervoor werken we samen met RTEU. Dit internationale team van specialisten heeft een open source-project opgezet: voor een systeem om de bewegingen en locatie van kleine dieren te volgen met radiotracking. Ideaal voor dit project.”
De patrijzen ondervinden geen schade van het zenderen. Thijs: “De zenders worden volgens een strikt protocol bevestigd. Deze zijn van afstand uitleesbaar. De masten zenden geen signalen uit, maar ontvangen enkel de signalen van de zenders. Ze zijn dus niet verstorend voor de natuur en vormen geen gevaar voor de gezondheid.”
Hoe krijgen we ‘het juiste signaal’?
Op dit moment worden de masten getest en kijkt Regelink Ecologie & Landschap mee met het optimaal instellen van het systeem. Thijs licht toe: “We hebben tot nu toe masten gebouwd specifiek voor vleermuizen. Patrijzen hebben een ander beweegpatroon. Vleermuizen zitten altijd op hoogte. Patrijzen vind je in het veld, met de kop net boven het gras. Zo bleek dat andere antennes beter zouden kunnen werken om de juiste gegevens te krijgen. Het INBO heeft daarom zelf extra aanpassingen doorgevoerd aan de hardware.” Als de masten goed blijken te werken, is het de bedoeling om volgend jaar een permanente opstelling te plaatsen.
Nieuwsgierig?
Wil je meer weten over de pilot in Ramskapelle? Kijk dan op de website van Interreg North Sea Region.