14 juni 2021
Vleermuisonderzoek in de Groote Peel
De gewone grootoorvleermuis vliegt meer dan vijf kilometer naar de Groote Peel om te gaan foerageren. Terwijl de soort volgens de literatuur normaal gesproken slechts enkele honderden meters aflegt om te jagen. Afgelopen jaar hebben we een uitgebreid onderzoek voor Staatsbosbeheer uitgevoerd. Want hoe belangrijk is de Groote Peel voor de gewone grootoorvleermuis? En waarom? Dankzij een nieuwe methode konden we het onderzoek op grote schaal uitvoeren.
We wilden gewone grootoorvleermuizen uit vier verschillende kolonies volgen. In totaal hebben we 42 dieren gezenderd. Deze gezenderde dieren meerdere nachten met een auto volgen – de gangbare methode – zou waanzinnig veel tijd kosten.
Daarom hebben we in de Groote Peel vijf masten van negen meter hoog opgezet. Deze logden continu automatisch de zenders. Buiten het gebied hebben we kolonies op de klassieke manier onderzocht door ze te volgen met de auto. Ook brachten we het dieet en de voedselbeschikbaarheid in kaart.
De uitkomsten
Uit het onderzoek blijkt dat dieren van grote afstanden naar de Groote Peel komen om te jagen. Drie van de vier kolonies maken structureel gebruik van het gebied. Daarnaast gebruikten dieren de laanstructuren in het buitengebied als foerageergebied. Een echt duidelijke trigger waarom de gewone grootoorvleermuis zulke grote afstanden aflegt naar de Groote Peel, hebben we niet gevonden.
Volgens de literatuur eet de grootoorvleermuis voornamelijk nachtvlinders. De Groote Peel staat bekend om de piek aan plakkers – deze nachtvlinder is daar bijna een plaag. Daar verwachtten we dus een sterk verband.
Niet dus: het dieet bleek juist in de plakkerperiode voor meer dan de helft te bestaan uit vliegen en andere tweevleugelen. De verwachting is dat er efficiënt gefoerageerd kan worden in de Groote Peel (in vergelijking met de omgeving). In de Groote Peel stelden we een diverser en groter voedselaanbod vast.
Handvatten voor Staatsbosbeheer
Het onderzoek geeft Staatsbosbeheer handvatten: om herstelmaatregelen in dit gebied op een passende manier uit te voeren, waarbij de populatie van de gewone grootoorvleermuis behouden blijft. Daarnaast deden we diverse nieuwe inzichten op over het landschapsgebruik en het dieet van deze soort. Houd onze website en social media in de gaten voor nieuws over deze publicaties.
Samenwerking
Dit project voerden we uit in samenwerking met Courbois Flora & Fauna Expert en Datura Molecular Solutions. Dankzij hun bijdragen aan respectievelijk het onderzoek naar nachtvlinders en het dieet van de gewone grootoorvleermuis, is het gelukt om complexe ecologische vraagstukken op een juiste manier te beantwoorden.