6 oktober 2021

Middernachtzwermen: de winter is op komst?

Middernachtzwermen in Nijmegen: de gewone dwergvleermuis heeft nu al de winter in de bol. Onze jaarlijkse monitoring op het terrein van het Radboudumc leverde laatst bijzondere beelden op.

In 2019 is het Radboudhotel gesloopt. Daardoor is een massaverblijfplaats van de gewone dwergvleermuis verdwenen. Ter compensatie heeft Regelink Ecologie & Landschap drie nieuwe verblijfplaatsen gerealiseerd. Om te kijken of én hoe deze verblijfplaatsen gebruikt worden, voeren wij tot en met 2024 een jaarlijkse monitoring uit.

Projectmedewerker Rens Hensgens vertelt: “Er zijn aanwijzingen dat er op het terrein van het Radboudumc nog meer massawinterverblijfplaatsen te vinden zijn. Ook dit inventariseren we ieder jaar. We zoeken hiervoor naar groepen zwermende dieren: tijdens het rondvliegen inspecteren ze hun winterverblijf en laten dit zien aan de jongere vleermuizen.”

Wat is er te zien op de video?

In september is de monitoring voor dit jaar uitgevoerd. Er vliegen op ieder tijdstip minstens 50 vleermuizen door het beeld. Op het drukste moment (tussen 23.00 en 00.00 uur) vlogen er naar schatting zo’n 190 dieren rond het gebouw.

Landelijk
Algemene contactgegevens
Vestiging: Landelijk Mail ons Bel ons Het team
Annemarie van Leeuwen
Annemarie van Leeuwen
Vestiging: Friesland Mail mij Bel mij
Marlien de Voogd
Marlien de Voogd
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Mieuw van Diedenhoven
Mieuw van Diedenhoven
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Adri Clements
Adri Clements
Vestiging: Zeeland Mail mij Bel mij
Stefan van Schaik
Stefan van Schaik
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Annemieke Kolvoort
Annemieke Kolvoort
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Rens Hensgens
Rens Hensgens
Vestiging: Limburg Mail mij Bel mij
Anna Luijten
Anna Luijten
Vestiging: Gelderland Mail mij Bel mij
Chris Driessen
Chris Driessen
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Mischa van der Hout
Mischa van der Hout
Vestiging: Flevoland Mail mij Bel mij
Eva Henrard
Eva Henrard
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Thijs Bosch
Thijs Bosch
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij