10 mei 2023

SMP in gemeente de Ronde Venen

Door het hele land worden diverse SMP’s uitgevoerd. Dit soortenmanagementplan is belangrijk voor zowel de dieren die in deze gebieden leven, als de verduurzaming van woningen. Meer weten over wat een SMP precies inhoudt? Lees het hier.

Waarom een SMP belangrijk is voor de provincie

Wanneer dit gebiedsbrede onderzoek is uitgevoerd en een soortenmanagementplan is opgesteld, geeft dit inzicht in de diersoorten in het gebied en de verblijfplaatsen van deze soorten. Soorten zoals de vleermuis gebruiken de spouwmuren van huizen vaak als verblijfplaats. Dit kan een probleem zijn bij het isoleren van deze huizen. Als een woning of ander gebouw wordt gebouwd of verbouwd, is het namelijk niet toegestaan deze soorten te verstoren. 

Door het in kaart brengen van de verblijfplaatsen en de kolonies, kunnen voorzorgsmaatregelen genomen worden door de gemeenten. Zo worden er altijd alternatieve kraamverblijfplaatsen geplaatst. In de Ronde Venen zijn voorafgaand aan het SMP al diverse kraamkasten opgehangen ter compensatie. Hierdoor hebben de vleermuizen een plek om naartoe te gaan wanneer er gestart wordt met het isoleren van huizen of andere gebouwen. 

Pre-SMP beschikbaar voor alle gemeenten in de Provincie Utrecht

De provincie Utrecht speelt een grote rol in het mogelijk maken van dit onderzoek in de Ronde Venen. Provincie Utrecht wil namelijk dat het pre-SMP beschikbaar wordt gesteld voor alle gemeenten die binnen de provincie vallen. Op deze manier kunnen particulieren, zonder eerst een duur onderzoek te laten uitvoeren, hun woning isoleren.

Ook voor ons als ecologen is het een groot voordeel om een SMP uit te kunnen voeren in plaats van het onderzoeken van één plangebied. Met dit gebiedsbrede onderzoek kunnen we veel beter in kaart brengen welke soorten waar leven, omdat alle bebouwde gebieden binnen een gemeente worden onderzocht. In een kleiner plangebied onderzoek, wordt er enkel gekeken naar een specifiek gebouw. Door te kijken naar een hele gemeente tegelijk krijg je een beter inzicht op populatieniveau. 

Het bijzondere aan de Ronde Venen

De Ronde Venen bestaat voor een groot deel uit ingepolderd veengebied en is, met onder andere de Vinkeveense Plassen, een waterrijk gebied. Dit maakt dat er andere soorten te vinden zijn dan in gebieden met minder water. Naast huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen, is in dit gebied ook de meervleermuis te vinden. De meervleermuis overwintert onder andere in bunkers langs de kust, maar ook in de Ronde Venen komt de meervleermuis voor.

De uitvoering van het onderzoek

Het SMP in de Ronde Venen staat nog aan het begin van het onderzoek. De alternatieve kraamkasten zijn geplaatst en de eerste onderzoeken worden uitgevoerd. Het onderzoek duurt echter gemiddeld een jaar. Het gebied is groot en is daarom opgedeeld in 25 deelgebieden. 

De 25 deelgebieden worden volgens een tot in detail uitgedachte planning onderzocht om zo een goed beeld te kunnen vormen van de diersoorten in het gebied. Er worden verschillende diersoorten in kaart gebracht, namelijk de huismus, gierzwaluw, en verschillende soorten vleermuizen. Door de verschillende leefgewoonten is het nodig om in verschillende seizoenen en op verschillende tijdstippen het onderzoek uit te voeren. We gaan in de vastgestelde periode op de fiets door het gebied en verzamelen alle relevante data. Met deze data wordt het soortenmanagementplan opgesteld waarmee de gemeente een gebiedsbrede ontheffing kan aanvragen.

Ook gaan we in dit SMP vleermuizen zenderen. Dit telemetrie onderzoek geeft nog meer inzicht in de verblijfplaatsen van de vleermuizen omdat we ze kunnen volgen. Met de data die we hieruit verkrijgen zorgen we voor een compleet SMP. Wil je meer weten over telemetrie onderzoek? Lees het hier.

Meer weten?

Meer weten over de diverse onderzoeken die wij uitvoeren? Lees er alles over in onze projecten. Heb je een vraag over dit onderzoek of over ander ecologisch onderzoek en advies? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Landelijk
Algemene contactgegevens
Vestiging: Landelijk Mail ons Bel ons Het team
Annemarie van Leeuwen
Annemarie van Leeuwen
Vestiging: Friesland Mail mij Bel mij
Marlien de Voogd
Marlien de Voogd
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Mieuw van Diedenhoven
Mieuw van Diedenhoven
Vestiging: Utrecht Mail mij Bel mij
Adri Clements
Adri Clements
Vestiging: Zeeland Mail mij Bel mij
Stefan van Schaik
Stefan van Schaik
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Annemieke Kolvoort
Annemieke Kolvoort
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Rens Hensgens
Rens Hensgens
Vestiging: Limburg Mail mij Bel mij
Anna Luijten
Anna Luijten
Vestiging: Gelderland Mail mij Bel mij
Chris Driessen
Chris Driessen
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij
Mischa van der Hout
Mischa van der Hout
Vestiging: Flevoland Mail mij Bel mij
Eva Henrard
Eva Henrard
Vestiging: Noord Brabant Mail mij Bel mij
Thijs Bosch
Thijs Bosch
Vestiging: Landelijk Mail mij Bel mij